среда, 25 октября 2017 г.

Студентам 2-го курсу взяти участь у обговоренні  повісті Е.Хемінгуейя "Старий і море" за такими питаннями:
1.Чи відповідає Сантьяго повністю своєму призначенню старої людини?
(Поясніть своє розуміння)
2.Ким є герой за етнічним походженням і яке це має значення для данного образу?
3.Що сниться старому? (поясніть символізм цих снів)
4.З ким увесь час розмовляє старий?
5.Завдяки кому і чому старий здійснив начебто неможливе?
6.Про що свідчить назва повісті?

2 комментария:


  1. 6)«Старий і море» — повість-притча американського письменника Ернеста Хемінгуея про кубинського рибалку Сантьяго, його боротьбу з гігантською рибиною, що стала найбільшою здобиччю у його житті.Проста, невибаглива історія старого рибалки Сантьяго стає узагальненою історією складного шляху людини на землі, яка щодня веде нескінченну боротьбу за існування, поєднуючи її з намаганням жити у злагоді з навколишнім світом.3)Коли стомлений старий лягає спати, йому сниться Африка його юності, (золоті її береги, височенні білі гори, йому не сняться більше ні бійки, ні жінки, ні знаменні події. Але дуже часто в його снах з’являються далекі країни і леви, які виходять на берег).4)Старий розмовляє з морськими мешканцями – летючими рибами, морськими ластівками, величезними черепахами, різнокольоровими фізаліі.1)Головний герой – старий Сантьяго. Він був «худий, за­мучений, його потилиця була прорізана глибокими змор­шками, а щоки були покриті коричневими плямами». Старий рибалка Сантьяго — людина, що прожила нелегке життя. «Геть усе в ньому було старе, крім очей — вони мали колір моря і блищали весело і непе­реможно». Як і його одяг, його вітрило було «полатане мішковиною і, обгорнуте навколо щогли, скидалося на прапор безнадійної поразки». «Долоні старого були посічені глибокими поперечними рубцями від плетеної жилки, якою він тягнув з води велику рибу. Та жоден з тих рубців не був свіжий — усі старі, як борозди на пересохлій землі».1) «Якщо хочете,— стверджує Д. Затонський,— образ старого Сантьяго з повісті-притчі Хемінгуея «Старий і море» піднесений до рівня міфу, міфу про людину, переможену й водночас непереможну».

    ОтветитьУдалить
  2. Наумова Світлана.гр. 2АД
    1.Старий прекрасний тим, Що він при всій своїй мудрості, не втратив і цю дитячу безпосередність, вміння дивуватися. Старий міркує про сенс життя всього сущого, про користь всього, що робить людина, про згубність його діяльності, про суворість природи і необхідності любити життя і світ. Ми бачимо, як у його міркуваннях йде невпинна боротьба між вірою в людину і розчаруванням у ньому. Сенс цієї боротьби - не формулювання готових істин, а утвердження сили духу людини, що замислюються про суперечності і у власній душі, і в світобудові. Повість «Старий і море» - Історія людської мужності, непохитної волі і сили духу.
    2.2«Якщо хочете,— стверджує Д. Затонський,— образ старого Сантьяго з повісті-притчі Хемінгуея «Старий і море» піднесений до рівня міфу, міфу про людину, переможену й водночас непереможну».
    3.3Старому часто сниться сон-спогад про Африку, про його молодість, про колишні подорожі. Коли йому довго не щастило, він немов викликав цей сон, і це додавало йому сил. Особливо подобався старому сон про левів на білому піщаному березі.
    Символічним стає і закінчення повісті. Старий спить, і йому сняться леви. А біля нього, пильнуючи його сон, сидить хлопець. Юність поряд з ним і в образі хлопчика, і в образі левів, які часто приходять у сновидіння старого з його юнацьких років й змушують згадати 3-4молодість, ммандри до Африки. У тих снах старий знову стає молодим.4.Символічним стає і закінчення повісті. Старий спить, і йому сняться леви. А біля нього, пильнуючи його сон, сидить хлопець. Юність поряд з ним і в образі хлопчика, і в образі левів, які часто приходять у сновидіння старого з його юнацьких років й змушують згадати молодість, мандри до Африки. У тих снах старий знову стає молодим.4.Монолог моря - Довіряючи мені, старий зробив мене свідком своїх розмов із далекими зіркамиі місяцем, яких називає своїми друзями. Це дивовижний старий, і іноді я ним по-справжньому захоплююся.5.Вісімдесят чотири дні старий повертається додому ні з чим, мабуть, від ньД го відвернулося щастя. Так принаймні вважають батьки Маноліно. Вони називають старого безталанним і змушують хлопця перейти від старого на інший човен. Аж на вісімдесят п’ятий день зусилля старого були винагороджені. Завдяки майстерності і спритності йому вдається впіймати величезного марліна.Перемога. Перемога людського духу, витривалості, мужності. Бо, як сказав старий Сантьяго, розмовляючи сам із собою у відкритому морі: «Людина створена не для поразки. Людину можна знищити, а здолати не можна».6.Назва твору викликає певні асоціації, натякає на головні проблеми: людина і природа, смертне і вічне, потворне і прекрасне тощо. Герої і події повісті конкретизують ці асоціації, поглиблюють і загострюють заявлені в назві проблеми.

    ОтветитьУдалить